Leh Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı akademik etkinliklerine Türkiye Cumhuriyeti ile Polonya Cumhuriyeti arasında 1985 yılında imzalanan mutabakat anlaşması gereğince eğitim alanında sağlanan iş birliği doğrultusunda, resmi olarak 1986-1987 eğitim-öğretim yılında Rus Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı çatısı altında bir bilim dalı olarak başlamıştır. Bağımsız bir anabilim dalı oluşu 1987 yılında (söz konusu dönemdeki unvanıyla) Doç.Dr. Ömer Aydın Süer başkanlığında gerçekleşmiştir.

Varşova Üniversitesinden görevlendirilmiş ve 1986-1987/1991-1992 eğitim-öğretim yıllarında (6 akademik yıl boyunca) görev yapmış iki yabancı uzmanla (Dr. Andrzej Zieniewicz ve eşi Dr. Ewa Pietrzyk-Zieniewicz) eğitim-öğretim yaşamına başlamış olan anabilim dalının ilk öğrencileri 4 yıl boyunca, Rus Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının öğretim programına benzer şekilde oluşturulmuş lisans öğretim programı doğrultusunda eğitim almışlardır. Bilimsel destek sağlamak amacıyla anabilim dalının akademik kadrosuna 1989-1990 eğitim-öğretim yılında iki yabancı uzman (Dr. Ewa Zielińska ve eşi Andrzej Robert Zieliński) daha eklenmiş ve bu uzmanlar 1989-1990/2004-2005 eğitim-öğretim yıllarında (16 akademik yıl boyunca) görev yapmışlardır.

1989-1990 eğitim-öğretim yılında ilk mezunlarını vermiş olan anabilim dalı aynı akademik yıl lisansüstü öğretim programı açmış ve anabilim dalında halihazırda görev yapmakta olan akademik personelinin hemen hemen tümünü yetiştirmiştir.

Kuruluşundan 2014 yılına dek Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü bünyesinde varlık göstermiş olan anabilim dalı 13.05.2014 tarihinde Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümünün kurulmasıyla bu bölüm bünyesine alınmıştır. Bu süreçte anabilim dalının adının Polonya Dili ve Kültürü olarak değiştirilmesi teklifi YÖK’e sunulmuş olup bu teklif 13.05.2014 tarihinde kabul edilmiş ve anabilim dalı, varlığını 11.03.2020 tarihine dek bu adla sürdürmüştür. Ancak, YÖK’ün üniversite bölümlerinde isim birliği yaklaşımı çerçevesinde 11.03.2020 tarihinde aldığı karar uyarınca anabilim dalının adı tekrar değiştirilerek Leh Dili ve Edebiyatı yapılmıştır.

2018-2019 eğitim-öğretim yılında anabilim dalının hazırlık programı açılmış ve lisans öğrenim süresi 5 yıla çıkarılmıştır.

Akademik etkinliklerini Türkiye ve Polonya arasındaki diplomatik, kültürel ve bilimsel ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacak kuşakların yetiştirilmesi ülküsüyle sürdüren anabilim dalında her akademik yıl yaklaşık 30 öğrenci öğrenime başlamaktadır. Hazırlık sınıfı ve 1. sınıfta dil bilgisi ve konuşma, 2., 3. ve 4. sınıfta çeviri, edebiyat, tarih içerikli derslerin ağırlıkta olduğu ders programı Polonya atasözleri ve deyimleri, sineması, absürt tiyatrosu, sanatı içerikli derslerin yanı sıra güneybatı Slav dillerinden olan Makedonca ve Sırpça dil bilgisi ve Balkan edebiyatları içerikli dersleriyle olabildiğince zenginleştirilmiştir.

Lisans ve lisansüstü öğrencileri gerek Erasmus programıyla en az bir yarıyıl, gerekse yaz burslarıyla bir ay boyunca Polonya’da öğrenim görme olanağına sahip olabilmektedirler. (Ayrıntılı bilgi için sayfanın Erasmus ve Yaz Okulu Kursları bölümlerine bakınız.)